Baixa 22 is a restaurant and a bar in Oporto downtown.
Read the whole post in English and Portuguese.
You must be wondering
why this restaurant/bar is called Baixa 22 or Downtown 22... I can tell you the answer
is really simple. The name Baixa 22 comes from the streetcar 22 that passes from
that place and the luxurious Hotel Infante de Sagres, in the other side of the square.
The old
carpentry, where the bar is today, makes us relive memories through smells and
the wooden visual. Sangria is the drink of the house, considered the
best served sangria in the invicta, due to its preparation mode and the
diversity of the sangrias served.
The environment is informal, stripped
and unpretentious but, above everything, honest with the space's spirit and
original architecture, looking to be loyal to the city's own character. The
space is small but with a lot of personality. The two narrow doors give access
to a narrow long room with several tables and wooden chairs that show a robust
and austere look, as the counter. The colors, as well as the illumination, are
sober creating an atmosphere pretty welcoming. The different chandeleers with
warm light, and the boards with suggestions in chalk behind the counter are
some of the marks of this place, which has a good ambience where you can enjoy
a nice night.
Deve estar a perguntar o porquê deste
restaurante e bar se chamar Baixa 22... No entanto, a resposta é muito simples.
O nome Baixa 22 deve-se ao elétrico 22, que passa entre este sítio e o luxuoso
Hotel Infante de Sagres, do outro lado da praça.
A antiga carpintaria, onde
hoje se encontra o bar, faz reviver memórias através do cheiro e do visual da
madeira. A sangria é a bebida da casa, considerada na zona como a melhor
sangria servida na invicta, devido ao seu modo de preparação e à diversidade
das sangrias servidas.
O ambiente é informal, despojado e despretensioso mas,
sobretudo, honesto com o espírito e a arquitetura original do espaço,
procurando manter-se fiel ao carácter muito próprio da cidade. O espaço deste
bar e restaurante é pequeno mas com muita personalidade. As duas estreitas
portadas dão acesso a uma sala estreita e comprida, com diversas mesas e
cadeiras em madeira que mostram um ar robusto e austero, tal como o balcão. As
cores, bem como a iluminação, são sóbrias criando uma atmosfera bastante
acolhedora. Os diferentes candeeiros com luz quente, e os quadros com sugestões
escritas a giz atrás do balcão, são algumas das marcas deste local, que tem um
bom ambiente, onde podemos desfrutar de uma bela noite.
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